Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    170 тисяч гривень штрафу: як МОЗ, Мінцифра та Кіберполіція протидіють підробці COVID-сертифікатів

    У роботі правоохоронних органів відкриті сотні проваджень щодо виготовлення та продажу сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу.
       
        Про це стало відомо під час спільного брифінгу Мінцифри, МОЗ та Кіберполіції.
       
        “Часто шахраї обіцяють підробити сертифікати та внести дані в "Дію". Це неможливо, адже "Дія" тільки відображає інформацію з реєстрів. У випадку із COVID-сертифікатами це дані з Електронної системи охорони здоров'я. Щоб фейковий COVID-сертифікат з’явився в "Дії", лікар має взяти на себе відповідальність і внести неправдиві дані у ЕСОЗ. Це дуже легко відслідкувати, адже він підписує це своїм е-підписом. Спільно з Кіберполіцією ми ретельно відстежуємо випадки підробки COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів. Якщо ви бачите, що хтось продає підробні тести чи COVID-сертифікати, то одразу повідомляйте в поліцію. Не наражайте себе та оточення на небезпеку”, — заявив перший заступник Міністра цифрової трансформації України Олексій Вискуб.
       
        Нещодавно Уряд погодив ініційований МОЗ законопроєкт про кримінальну відповідальність за продаж та користування підробленими COVID-сертифікатами. Українцям, що свідомо використовують фейки, загрожує штраф до 34 тисяч гривень або до 2 років обмеження волі. Медпрацівники, які будуть вносити неправдиві відомості у бази даних, отримають штраф до 68 тисяч гривень або до 2 років обмеження волі та позбавлення права обіймати посаду. А тим, хто підробки виготовлятиме та продаватиме, — штраф до 170 тисяч гривень або позбавлення волі до 3 років.
       
        “Громадяни, котрі виготовляють і продають підроблені Covid-сертифікати та ПЛР-тести, намагаються не лише обманути систему охорони здоров’я - своїми діями вони наражають на небезпеку усіх оточуючих. Окрім цього, виготовляючи підроблену документацію, вони підривають авторитет держави на міжнародній арені, піддаючи сумніву легітимність українських Covid-сертифікатів. За фактами підроблення документації органи Нацполіції вже відкрили 486 кримінальних проваджень, 85 особам уже оголосили про підозру”, — розповів голова Департаменту кіберполіції Національної поліції України Олександр Гринчак.
       
        COVID-сертифікати — це документ, який дозволяє суспільству поступово повертатися до звичного життя, подорожувати до інших країн і контролювати розповсюдження коронавірусу. Уряд забезпечив вільний доступ до вакцини і кожен, хто хоче вакцинуватись від COVID-19, може це зробити і отримати справжній COVID-сертифікат.
       
        “На сьогодні ми вже направили листи-подання до власників 15 закладів охорони здоров’я, де, можливо, відбувалась підробка медичних даних, з вимогою відсторонити від роботи керівників установ. Очікуємо на вжиття відповідних заходів. По кожному з цих випадків правоохоронними органами ведуться розслідування. Міністерство охорони здоров’я заохочує українців робити щеплення і застерігає від вчинків, які не лише не захищають від хвороби, але й порушують закон”, — зазначила заступниця Міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марія Карчевич.
       
        Джерело інформації: Сайт Харківської обласної державної адміністрації
       
       


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання