Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    ПРАВО НА ЗДОБУТТЯ ОСВІТИ ОСІБ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ

    Статтею 53 Конституції України передбачено, що держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.  Ця норма стосується і дітей з особливими потребами, до яких належать діти з стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності.

    Законами України «Про дошкільну освіту», «Про освіту», «Про професійно-технічну освіту», «Про вищу освіту», «Про основи соціальної захищеності інвалідів в України» за особами з інвалідністю також закріплюється право та встановлюються державні гарантії на здобуття освіти на рівні, що відповідає їх здібностям і можливостям, бажанням та інтересам з урахуванням медичних показань та протипоказань до наступної трудової діяльності.

    В сучасному житті для  дітей з особливими потребами  є великий вибір доступних форм здобуття освіти, серед яких інклюзивна форма навчання, яка дає змогу дітям з особливими потребами навчатися разом зі своїми однолітками.

    Інклюзивна форма навчання– це навчання дітей із особливими потребами шляхом залучення їх до загального освітнього середовища за місцем їхнього проживання, тобто діти якіпотребують додаткової постійної чи тимчасової підтримки в освітньому процесі з метою забезпечення її права на освіту навчаються не в спеціальних закладах, а в загальноосвітніх закладах.

    До такої форми навчання долучаються  асистенти вихователя та вчителя.  Асистенти вихователя та вчителя – це  особи які є посередником  між  дитиною та іншими дітьми і дорослими в дошкільному та шкільному середовищі.  Для того, щоб умови знаходження такої дитини в садочку чи школі були по-справжньому комфортні та мотивували її на розвиток, робота асистента (як і будь-якого іншого дорослого, який працює з дитиною з особливими освітніми потребами) повинна ґрунтуватися на переконаннях віри в можливості дитини, щирого інтересу до особистості дитини, прийняття особливостей дитини.

    Для зарахування дитини з особливими освітніми потребами для  інклюзивної форми навчання до навчального закладу необхідно надати такі документи:

    ·       заява батьків, або осіб, які їх замінюють;

    ·       свідоцтво про народження дитини;

    ·       медична довідка про стан здоров’я  дитини з висновком лікаря про можливість відвідування дитиною навчального закладу;

    ·       довідка дільничного лікаря про епідеміологічне оточення;

    ·       висновок психолого-медико-педагогічної консультації;

    ·       копія посвідчення особи, яка одержує державну соціальну допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» або копія медичного висновку про дитину з інвалідністю віком до 18-ти років (виданого лікарсько-консультативною комісією);

    ·        копія індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю;

    ·       направлення місцевого органу управління освітою.

     

    Слід зазначити, що на даний час правове регулювання осіб з особливими потребами має системний характер.  Норми права визначають спеціальне правове становище осіб з особливими потребами та передбачають додаткові  пільги та гарантії для ефективної реалізації правового становища.

    Крім вищезазначених законодавчих норм, право отримання освіти осіб з інвалідності передбачено Конвенцією ООН про права осіб з інвалідністю, яка ратифікована Україною 16 грудня 2009 року та набрала чинності для України 06 березня 2010 року.

    На даний час можемо зробити висновок про те, що в нашій країні наявне законодавство, яке регулює права дітей з особливими потребами для отримання безоплатної дошкільної та повної загально-середньої освіти.

     

    У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті чи ваші права порушують, або Ви потребуєте допомоги в судах, і не маєте коштів на адвоката  - звертайтеся в Богодухівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що працює з понеділка по четверг з 08-00 год. до 17-00 год., в п’ятницю з 8-00 год. до 15-45 год. за адресою: м. Богодухів, вул. Покровська, 5. тел. (05758) 3-01-82, моб.+380688163391.

    Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Травень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    293012345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829303112

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання