Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Реалізація територіальним центром Закону України «Про соціальні послуги»

    Робота Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Богодухівської райдержадміністрації спрямована на виконання пріоритетних напрямків державної соціальної політики в сфері надання соціальних послуг особам похилого віку, хворим, інвалідам, особам, які опинилися в складних життєвих обставинах.

    Одним із основних нормативно - правових документів, яким керується у своїй роботі територіальний центр, це Закон України «Про соціальні послуги», яким державою законодавчо гарантовано право на соціальний захист та підтримку громадян, визначено основні організаційні та правові засади надання соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги.

    Законом визначено, що складні життєві обставини - обставини, спричинені віком, станом здоров’я, інвалідністю, соціальним становищем, самотність, бездоглядність, життєвими звичками і способом життя, внаслідок яких особа частково, або повністю не має здатності чи можливості самостійно піклуватися про особисте (сімейне) життя та брати участь у суспільному житті.

    Основними засадами надання соціальних послуг є:
    - сприяння особам, що перебувають у складних життєвих обставинах, які вони не в змозі самостійно подолати;
    - попередження виникнення складних життєвих обставин;
    - створення умов для самостійного розв’язання життєвих проблем.

    За останні роки зросла кількість з 40 до 60 видів послуг, яка надається одній людині.

    Відповідно до цього Закону територіальний центр надає такі види соціальних послуг:
    - соціально - побутові послуги - це забезпечення продуктами харчування та промисловими товарами, допомога в приготуванні їжі, пранні білизни, прибиранні житла, санітарно - гігієнічні послуги, придбання та доставка медикаментів, виклик лікаря, перукарські тощо;
    - соціально - педагогічні послуги - виявлення та сприяння розвитку різнобічних інтересів і потреб осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, організація індивідуального, навчального, виховного, корекційного процесів, дозвілля, тощо;
    - соціально - медичні послуги - це консультації щодо запобігання виникненню можливих органічних розладів, здійснення профілактичних, лікувально - оздоровчих заходів за призначенням лікарів, працетерапія;
    - соціально - економічні послуги - це послуги, що реалізуються у формі надання натуральної допомоги у вигляді продуктів харчування, одягу, взуття, промислових товарів та інших предметів першої необхідності;
    - інформаційні послуги - надання інформації необхідної для вирішення складної життєвої ситуації (довідкові послуги);
    - інші послуги.

    Соціальні послуги надаються як за плату так і безоплатно.

    Безоплатно обслуговуються громадяни, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з похилим віком, хворобою, інвалідністю і не мають рідних працездатного віку, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу.

    Соціальні послуги понад обсяги, визначені державними стандартами соціальних послуг, надаються за плату.

    Відділення соціальної допомоги вдома надає послуги на платній основі особам похилого віку, які мають рідних осіб працездатного віку, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу.

    Платні соціальні послуги, визначені державними стандартами надаються із встановленням диференційованої плати.

    Порядок надання соціальних послуг із встановленням диференційованої плати затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 19 грудня 2012 року №1184.

    Диференційована плата за надання платних соціальних послуг встановлюється в розмірі 12 відсотків середньомісячного доходу особи, яка потребує їх надання за останні шість місяців.

    Розмір щомісячної диференційованої плати за надання соціальних послуг розраховується на підставі тарифів на платні соціальні послуги.

    Протягом звітного року з числа виявлених громадян похилого віку, хворих, інвалідів, які потребують різних видів соціальної допомоги послуги отримали 83%.

    Середнє навантаження на одного соціального робітника у відділення соціальної допомоги на дому 11 осіб (при нормі - 6).

    Право на позачергове соціальне обслуговування (надання соціальних послуг) відділенням соціальної допомоги вдома мають одинокі ветерани війни, особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до 1, 2, 3 категорії.

    Директор
    територіального центру
    Т.В.Корзаченко

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання