Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Розпорядження №248 від 16.06.11 "Про стан розвитку релігійних відносин у районі"


    БОГОДУХІВСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

    Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

    Богодухів

    від 16.06.11
     
    № 248


    Про стан розвитку релігійних відносин у районі
     

    Районна державна адміністрація, проаналізувавши стан розвитку релігійних відносин у районі відмічає, що важливим чинником діяльності релігійних організацій є реєстрація статутів в органах державної влади, що надає їм право юридичної особи. Так, на території Богодухівського району діють 23 релігійні громади, які внесені до Державного реєстру релігійних громад Харківської області, із них: Української православної церкви - 14, Української православної церкви Київського патріархату - 2, Євангельських християн-баптистів - 3, Християн віри євангельської - 2, Адвентистів сьомого дня - 1, Свідків Єгови - 1.

    Богодухівський район є одним із з 9 районів області, в якому зосереджена найбільша кількість релігійних громад. Особливий ріст кількості громад відмічався у 2008  році - на 1,2%. Станом на 01.06.11 у Богодухівському районі діють дві християнські релігійні конфесії - православна і протестантська.

    У релігійних православних громадах працює 8 священнослужителів. Всі вони мають вищу духовну освіту. Середній вік духовенства складає: УПЦ - 35-40 років, пресвітери та пастори ЄХБ, ХВЄ - 35-45 років.

    Як і раніше, більшість духовенства УПЦ, яке працює в районі, складають вихідці з західних областей України (понад 60%).

    Значну роль у поповненні чисельності віруючих у районі відіграє недільна школа для дітей та дорослих при релігійній громаді Свято-Покровської Української православної церкви в м. Богодухові, яка діє з початку
    2009 року. Станом на 01.06.11 її відвідують 65 чоловік. У недільній школі дітям та підліткам викладають основи Закону Божого, знайомлять з історією, культурою та етикою християнства, навчають смиренності у побуті, школі, сім’ї.

    Здійснюючи єдину державну політику щодо релігії і церкви, райдержадміністрація спільно з органами місцевого самоврядування проводить планомірну роботу щодо зміцнення матеріальної бази церкви, сприяє поверненню віруючим колишніх культових та церковних будов, іншого церковного майна.

    Релігійні громади, що мають статус юридичної особи, для молитовних цілей використовують 2 культових (Свято-Покровська Українська православна церква м. Богодухів та Свято-Троїцька Українська православна церква смт Гути) і 18 пристосованих приміщень (молитовних будинків та будинків одновірців).

    За останні п’ять років за підтримки райдержадміністрації та територіальних громад, надання благодійної допомоги жертводавцями та меценатами збудовано, освячено та введено в дію Свято-Троїцький храм в селищі Гути та 5 молитовних будинків (с. Максимівка, с. Івано-Шийчино, с. Крисине, с. Воскресенівка, Олександрівка) Української православної церкви.

    Зараз у районі будується 2 культові споруди Української православної церкви (с. Павлівка, с. Кручик).

    У відповідності до чинного законодавства України про свободу совісті та релігійні організації, на виконання доручення Президента України від 08.07.05 №1-1/657 райдержадміністрація всебічно сприяє релігійним організаціям у виділенні земельних ділянок для здійснення їх статутної діяльності та у будівництві, реконструкції культових споруд.

    З метою налагодження конструктивного діалогу між органами влади і релігійними громадами:

    1. Заступникам голови райдержадміністрації (відповідно до розподілу обов’язків), відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації (Дидика В.О.), управлінню Держкомзему в Богодухівському районі (Трепілець Ю.О.), керівникам органів місцевого самоврядування всебічно сприяти релігійним громадам у виділенні земельних ділянок для здійснення статутної діяльності, будівництві, реконструкції, реставрації та відновленні культових споруд, поверненні колишніх культових будівель, іншого церковного майна, що перебувають у державній власності і використовуються не за призначенням.

    2. Начальникам управлінь, відділів та інших структурних підрозділів райдержадміністрації при плануванні роботи на відповідний період забезпечити участь представників релігійних громад району у проведенні загальнодержавних та релігійних свят.

    3. Заступнику голови райдержадміністрації Зиряновій В.В., керівникам органів місцевого самоврядування здійснити вивчення діяльності та контроль за дотриманням релігійними громадами вимог Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», в тому числі щодо роботи в громадах іноземців.

    4. Запропонувати районній газеті «Маяк» (Чернишова Т.В.) висвітлювати на сторінках газети діяльність релігійних громад району.

    5. Відділу з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю, у справах преси та інформації апарату райдержадміністрації (Сахно Л.Б.):

    5.1. Поновити мережу релігійних громад у Богодухівському районі.

    5.2. Постійно здійснювати моніторинг щодо вивчення новітніх релігійних рухів та течій, насамперед щодо використання методик.

    5.3. Про виконання розпорядження інформувати голову райдержадміністрації до 01.01.12 через сектор контролю апарату райдержадміністрації.

    6. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови райдержадміністрації Зирянову В.В.

     

    Голова районної державної
    адміністрації

    Л.С.КОНОВАЛОВ

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Травень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    293012345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829303112

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання