Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    ЯК ОТРИМАТИ СТАТУС «ДИТИНА, ПОСТРАЖДАЛА ВІД ВІЙНИ»

    Постановою «Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів» закріплено статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів – саме поняття пов’язане з воєнним конфліктом в Україні, який розпочався у 2014 році.
       
        На сьогодні у законодавстві НЕ ПОГОДЖЕНО СОЦІАЛЬНИХ ГАРАНТІЙ, а саме виплати для дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, так як це питання регулює застарілий Закон України «Про соціальний захист дітей війни»
       
        Наразі соціальна підтримка дітей зі статусом постраждалих внаслідок війни фактично обмежується безкоштовним харчуванням у дошкільних, загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладах. Статус дітей може передбачати певні пільги на місцевому рівні. Однак це залежить від рішень окремої територіальної громади.
       
        Право на отримання статусу має дитина, а також особа, яка на час воєнних дій, збройних конфліктів, збройної агресії Російської Федерації не досягла 18 років (повноліття), і в результаті:
       
        1) отримали поранення, контузію, каліцтво;
       
        2) зазнали фізичного, сексуального насильства;
       
        3) були викрадені або незаконно вивезені за межі України;
       
        4) залучалися до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;
       
        5) незаконно утримувалися, у тому числі в полоні;
       
        6) зазнали психологічного насильства.
       
        Для отримання статусу, потрібно звернутися до органу опіки та піклування за задекларованим/зареєстрованим місцем проживання/перебування дитини як внутрішньо переміщеної особи, за місцем звернення, якщо місце проживання/перебування дитини не задеклароване/ не зареєстроване або задеклароване/зареєстроване на території, на якій ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованій Російською Федерацією, або за місцем виявлення такої дитини місцевими органами виконавчої влади та/або органами місцевого самоврядування.
       
        ! Важливо
       
        У заяві зазначається обставина, яка мала найбільший негативний вплив на стан здоров’я та розвиток дитини. На підтвердження цього подаються відповідні документи.
       
        ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПІДТВЕРДЖУЮТЬ НЕГАТИВНИЙ ВПЛИВ?
       
        - Поранення, контузію чи каліцтво
       
        Виписки з медичної картки дитини або консультаційного висновку спеціаліста, видані після медичного обстеження та лікування дитини в закладах охорони здоров’я та науково-дослідних установах, визначених МОЗ України.
       
        Психологічне насильство
       
        висновок оцінки потреб сім’ї (особи) у соціальних послугах, підготовлений центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;
       
        якщо дитина отримала статус члена сім’ї загиблого військового – копію відповідного посвідчення;
       
        якщо один чи обоє з батьків дитини були цивільними і загинули через війну – копії свідоцтва про смерть та документа, що підтверджує загибель особи внаслідок воєнних дій чи отриманого поранення.
       
        - В інших випадках:
       
        матеріали кримінальних проваджень (витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань про відкриття кримінального провадження);
       
        заяви про вчинення щодо дитини кримінального правопорушення;
       
        висновку експерта за результатами судової експертизи (за наявності), проведеної в ході досудового розслідування в кримінальному провадженні, тощо).
       
        У разі виникнення юридичних питань звертайтеся до найближчого бюро правничої допомоги. Час роботи та адресу можна переглянути за посиланням https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1er4ZNvS4q5ULH8SJpBRxs_-nqqYnNoYg&ll=48.89106229109336%2C31.17295&z=6
       
        Або звернутися до контактного центру системи надання БПД та усно поспілкуватися з юристом (0800 213 103, дзвінки безкоштовні).
       
       


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Травень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    293012345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829303112

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання