Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Про виконання доручення голови Харківської обласної державної адміністрації від 08 жовтня 2013 року № 01-16/8240 «Про хід проведення технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту (цивільної оборони)

    інформувала під час засідання колегії райдержадміністрації 25 березня завідувач сектора інфраструктури та цивільного захисту райдержадміністрації О.В.Кириченко.

    Питання щодо стану захисних споруд на території району на даний час є досить актуальним, адже ми не тільки виконуємо розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 04 вересня 2014 року №475 «Про проведення інвентаризації захисних споруд цивільного захисту на території Харківської області та перевірки стану їх готовності» але і надаємо відповіді на запитання мешканців району, які надходять останнім часом все частіше, а саме: «Чи є в нашому місті бомбосховища?», «За якими адресами знаходяться захисні споруди?» та інші.

    Бомбосховищ на території району не має, обліковується 77 захисних споруд – це протирадіаційні укриття , які являють собою найпростіший вид споруд для укриття населення, тобто не обладнані інженерними засобами.

    Перша частина захисних споруд перейшла у приватну власність з порушенням чинного законодавства при продажу об’єктів на яких, були влаштовані ці протирадіаційні укриття. А це значить, що деякі з власників його використовують на свій розсуд, і сьогодні дуже важко впевнити власника, що по обліку це - захисна споруда, а не підвальне приміщення.

    Друга частина – це захисні споруди форми «державної власності», які не підпорядковані органам місцевого самоврядування. На території району є дві захисні споруди (№76444, 76445), які знаходяться на території колишньої військової частини та належать Міністерству оборони України. Територія знаходиться під охороною, тому розглядати питання про перевірку стану та оснащення такої захисної споруди є неможливим.

    Третя частина - це захисні споруди, підпорядковані територіальним громадам і знаходяться переважно в багатоквартирних будинках. Частина з них раніше була підпорядкована підприємствам, які на сьогоднішній день, з різних причин, припинили свою господарську діяльність або передали ці будинки другим власникам з порушенням чинного законодавства в сфері цивільного захисту і на сьогоднішній день юридично балансоутримувачі цих захисних споруд відсутні, а саме: житлові будинки, в яких знаходяться ЗС № 76453, 76454, 76455,76456 ,76457 (сел. Шарівка), ЗС №76469, 76470 (с. Лозова), ЗС №76505 (м. Богодухів, вул. Кривоносова, 1, будівля колишньої сільгосптехніки), ЗС №76514 (с. Ульянівка), ЗС №76524,76525 (с. Червона Нива), ЗС №76530, 76531 (с. Максимівка). Тобто, самі підвальні приміщення вказаних будівель в наявності, але в багатьох з них самовільно влаштовані цегляні перегородки підвалів населення, що в свою чергу унеможливлює якісне використання ЗС за призначенням. Також, при оформленні документів (приватизація, створення ОСББ і таке інше) не вказано призначення підвального приміщення а в деяких випадках, за документами підвальні приміщення взагалі не вказуються. При проведенні перевірок неможливо було навіть скласти пакет документів про проведену перевірку та визначити відповідального за приведення ЗС в стан для використання за призначенням.

    Наприклад, в місті Богодухові згідно з будівельними нормами будинки на житлових масивах по вул. Д. Бідного, вул. Охтирській, вул. Катукова, та вул. Шевченка будувались з протирадіаційними укриттями в підвальних приміщеннях і передбачалися захисні споруди не тільки для них, а і для мешканців прилеглих будинків. На сьогодні ці приміщення переважно зайняті мешканцями, які забудували їх власними підвальними приміщеннями. Як видно з переліку, саме третя категорія захисних споруд повністю знаходиться в руках мешканців, саме вони мають дбати про їх утримання.

    У виконавчому комітеті Богодухівської міської ради на сьогодні визначено перелік усіх захисних споруд і є плани щодо того, що в подальшому з ними робити. Комунальним підприємством «Богодухівжитло» виконано наступні заходи:

    - здійснено інформування населення щодо місць розташування споруд цивільного захисту шляхом розвішування оголошень на будинках житлового фонду підприємства;

    - розміщення переліку споруд на дошці консультативного пункту при КП «Богодухівжитло»,

    - проведено обстеження захисних споруд цивільного захисту, які перебувають у комунальній власності міста на предмет їх забезпечення освітленням, вхідними дверима, питною водою, каналізацією, вентиляцією, лавами для сидіння, лежаками, тощо.

    - із залученням транспортного засобу, за рахунок бюджетних коштів, проведено розчищення від сміття підвальних приміщень в будинках житлового фонду підприємства, які обліковуються в переліку захисних споруд цивільного захисту.

    Для виконання заходів з утримання захисних споруд відповідно до нормативних вимог, забезпечення готовності споруд до укриття людей при виникненні надзвичайних ситуацій чи в особливий період, комунальне підприємство «Богодухівжитло» визначило перелік матеріалів та робіт для забезпечення функціонування підвальних приміщень як споруд цивільного захисту.  

    Четверта частина – це захисні споруди, які відсутні за місцем реєстрації. Всього налічується 15 таких захисних споруд. Частина будівель, в яких були облаштовані ЗС продані і демонтовані, деякі з плином часу та внаслідок безгосподарності зруйновані, а частина ще за часів Радянського Союзу були помилково обліковані (в житлових будинках відсутні підвальні приміщення або дані підвальні приміщення засипані ґрунтом в зв’язку з підтопленням ґрунтовими водами).

    Підсумовуючи сказане про захисні споруди, Ольга Вікторівна зазначила, що практичні кроки щодо упорядкування споруд, розпочаті власними силами. І цю роботу необхідно продовжувати і надалі.

    Всім власникам захисних споруд, керівникам підприємств, установ, закладів усіх форм власності, де знаходяться споруди, головам ОСББ разом з небайдужими мешканцями прилеглих будинків необхідно документально з’ясувати та підтвердити наявність чи відсутність захисної споруди.

    Також Ольга Вікторівна звернулася до сільських та селищних голів, на території яких обліковуються протирадіаційні укриття, з проханням не чекати, що буде завтра, а з’ясувати для себе сьогодні, що громада мешканців може зробити в наявних приміщеннях: відремонтувати вхідні двері, обладнати їх деякими речами, щоб була можливість зайти і сісти, передбачити ємність для питної води та інше на господарську думку.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання