Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    УВАГА!!! АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ НА КОРДОНІ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

    Епізоотична ситуація на території України щодо африканської чуми свиней у 2015 році різко погіршилась. Розповсюдження збудника АЧС набуло поширення впродовж усього північного кордону України з Російською Федерацією та Республікою Білорусь. Збудник АЧС було виявлено від диких кабанів на території Чернігівської, Київської, Сумської, Житомирської, Рівненської областей. Всього у 2015 році було виявлено 16 спалахів АЧС, із яких 4 серед диких кабанів та 15 серед домашніх свиней. В Чернігівській області виявлено 9 неблагополучних пунктів, в Київській області 3 неблагополучні пункти, по 1 неблагополучному пункту виявлено в Рівненській, Житомирській та Сумській областях.

    28.07.2015 захворювання свиней на АЧС було вперше виявлено на великому свинокомплексі ПАТ «Каліта» Київської області, де при досліджені патматеріалу від 6 трупів свиней у всіх було виявлено збудник АЧС. Причиною виникнення АЧС на свинокомплексі стало недотримання та порушення охоронно-карантинних заходів на підприємстві. На теперішній час на підприємстві проводиться знищення 60 тис. голів свиней шляхом спалювання.

    На теперішній час залишаються неблагополучними щодо АЧС 15 пунктів, в яких проводяться заходи щодо ліквідації АЧС: Чернігівська область - 9; Київська – 3; Сумська, Житомирська, Рівненська по 1 пункту.

    Виявлення АЧС на території України веде до значних економічних збитків, які утворюються при ліквідації спалаху (затрати пов’язані зі знищенням свиней, проведення ветеринарно-санітарних робіт, зокрема на ПАТ «Каліта» сягнули більше 200 млн.грн. і становить 3 тисячі на 1 голову), а також пов’язані з забороною щодо реалізації зернових та м’ясної продукції з неблагополучних пунктів, в тому числі на експорт.

    Рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Харківській обласній державній адміністрації Богодухівський район визначено загрозливою зоною.

    Необхідно знати кожному власнику :

    Африканська чума свиней (АЧС) це надзвичайно заразна хвороба свиней усіх вікових груп, що характеризується здебільшого гострим перебігом та проявляється лихоманкою , значними крововиливами, синюшністю та змертвінням шкіри, враженням внутрішніх органів та високою смертністю, що призводить до значних економічних збитків.

    На АЧС хворіють лише домашні та дикі свині, незалежно від породи , віку та статі.

    Характерними для хвороби є наступні ознаки :

    - Раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;

    - Підвищення температури тіла до 40,5-42С;

    - Зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;

    - Ядуха, кашель, блювота, діарея ( іноді з кров’ю),частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;

    - Синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п’ятачка та кінцівок;

    Хвороба охоплює 40-65% поголів’я, 85-100% з яких гине впродовж 6-13 діб.

    Зараження свиней відбувається :

    - Шляхом безпосереднього контакту (від свині - до свині).

    - Опосередковано: через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби, бродячих тварин, птахів, комах та обслуговуючий персонал. При згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

    З метою запобігання занесення вірусу африканської чуми свиней в господарства всіх форм власності Державна служба ветеринарної медицини в Богодухівському районі рекомендує :

    - Утримувати свиней в закритих приміщеннях , не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;

    - Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам ;

    - Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі , використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;

    - Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів ;

    - Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;

    - Не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо Ви мисливець на диких свиней ;

    Не згодовувати свиням харчові відходи , що містять свинину чи продукти забою без проварювання.

    Необхідно дотримуватись даних вимог , виконання яких дозволить зберегти здоров’я тварин й уникнути економічних втрат.

    Негайно повідомляти про всі випадки захворювання або загибелі свиней всіх вікових груп у державні ветеринарні установи Богодухівського району

    Телефон чергового фахівця - 3-33-59.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Травень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    293012345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829303112

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання