Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Листи, бандеролі, посилки – що краще обрати?

    Укрпошта вирішила допомогти зорієнтуватися в різноманітті поштових відправлень. Для більшої зручності наших клієнтів ми розповімо як, що і куди краще відправляти.

    Листи поділяються на такі основні категорії:

    – простий лист (просте поштове відправлення);

    – рекомендований (реєстроване поштове відправлення);

    – цінний лист (поштове відправлення з оголошеною цінністю).

    Плюсом простого листа є те, його можна відправити, не витрачаючи багато зусиль, просто наклеївши марку, написати свою адресу та одержувача та кинути його в поштову скриньку.

    Рекомендоване поштове відправлення відрізняється від простого тим, що на його підтвердження пошта видасть вам чек, на якому буде вказано унікальний 13-значний номер. Цей ідентифікатор дає змогу дізнатися про місцезнаходження рекомендованого листа та факт його вручення на офіційному сайті Укрпошти протягом 6 місяців з дня відправки листа. Якщо лист надсилається закордон, на сайті Укрпошти можна дізнатись день, коли лист вийшов за межі України. Аналогічні поштові сервіси країни призначення листа засвідчать місцезнаходження і факт його вручення.

    Важливі документи або листи діловим партнерам бажано надсилати рекомендованим відправленням – це додасть надійності, такий лист обов’язково буде зареєстрований, а у відділенні зв’язку залишиться запис про вручення (із датою та підписом одержувача).

    Поштове відправлення з оголошеною цінністю дає змогу описати документи, які містяться у такому листі (опис вкладення), подати їх у відкритому конверті та одержати підтвердження щодо його відправки (другий примірник опису з підписом працівника ВПЗ і відбитком календарного штемпеля повертається відправнику).

    Варто звернути увагу, що цінний лист не вручають особисто в руки, а повідомляють одержувача про необхідність отримати його в поштовому відділенні, зокрема й SMS-повідомленням. Поштове відділення чекає адресата максимально 30 днів, після чого відправляє листа назад.

    Разом із рекомендованим або цінним листом можна також заповнити повідомлення про вручення на паперовому носії, яке пошта надішле вам назад після вручення листа разом із зазначенням конкретної особи-отримувача.

    Ще одним способом офіційного надсилання листів є кур’єрська служба, яка зазвичай дає змогу відправити листа надзвичайно швидко.

    Листи пересилаються в поштових конвертах 110х220 мм, 114х162 мм, 114х229 мм, 162х229 мм, 229х324 мм. Маса листів і дрібних пакетів становить до 2 кг. (До речі, нині набуває все більшої популярності послуга з пересилання дрібних пакетів із Китаю).

    Секограма – це поштове відправлення для сліпих масою до 7 кг, яке доставляється за вказаною адресою в абонентську поштову скриньку або доставляється та вручається вашому одержувачу особисто під підпис (рекомендована та з оголошеною цінністю).

    Пересилання бандеролей – це прийом і доставка поштових відправлень з друкованими виданнями, діловими паперами (внутрішні до 2 кг, міжнародні до 5 кг).

    Посилка – поштове відправлення з вкладенням предметів культурно-побутового та іншого призначення (до 30 кг).

    Відправляючи звичайні посилки і посилки з оголошеною цінністю, Укрпошта пропонує скористатися такими послугами:

    Повідомлення про вручення – повідомлення, яким поінформують, коли й кому (одержувачу або його представнику) вручено відправлення.

    SMS-повідомлення – повідомлення, яке ви отримаєте на свій мобільний телефон одразу, коли посилку буде доставлено одержувачу.

    З описом вкладення – заповнення бланку опису вкладення.

    З післяплатою – пересилання посилок з визначеною сумою вартості відправлення для оплати одержувачем і пересилання її за зворотною адресою. Варто зазначити, що сума післяплати не має перевищувати суму оголошеної цінності.

    Через Укрпошту, на відміну від приватних операторів, посилку можна надіслати навіть у найвіддаленіші куточки країни, і доходить вона до адресата буквально за кілька днів. Для особливо крихких предметів застосовується аероупаковка (поліетилен з пухирцями повітря, що оберігає вантаж від спеки, холоду, ударів).

    Приймання і видача великовагових і громіздких (масою понад 10,5 кг) посилок здійснюється у визначених об’єктах поштового зв’язку. Поштові відправлення залежно від швидкості обробки й перевезення поділяються на пріоритетні та непріоритетні.

    Найшвидше (повітряним або наземним способом) у першочерговому порядку перевозяться пріоритетні поштові відправлення.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання